Posmak masy chałwowej daje wyjątkowość
temu ciastu. Dobrze jest upiec biszkopt dużo wcześniej, bo lepiej go przekroić.
Świeży biszkopt podczas krojenia bardzo się kruszy i wyrywają się kawałki, ale
wtedy lepiej już nie nasączać.
SkładnikiBiszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanka mąki pszennej
½ szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa chałwowa:
2 budynie waniliowe
2 szklanki mleka
25 dag masła
20/30 dag chałwy waniliowej
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
2 op. ciastek zbożowych
ewentualnie składniki na poncz: 1/3 szklanki wody, łyżeczka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki alkoholu
Sposób wykonania:
1. Biszkopt:
- białka ubijamy, pod koniec stopniowo
dodając cukier, a następnie po żółtku.
- Wsypujemy mąkę z proszkiem, lekko mieszamy drewnianą łyżką.
- Masę przekładamy do formy
- Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
- Przekrawamy na pół.
- Blaty biszkoptowe można lekko nasączyć posłodzoną wodą z cytryną, z lekką
nutką alkoholu. 2. Masa
chałwowa:
- Budynie gotujemy na mleku, studzimy.
- Masło ucieramy, dodając po łyżce budyniu,
- a następnie zmiksowaną chałwę.
3. Wykonanie
końcowe:
- Na dolnym biszkopcie rozsmarowujemy dżem połowę masy,
- następnie na nim większą część masy chałwowej.
- Przykrywamy drugim biszkoptem.
- Wierzch ciasta smarujemy resztą masy.
- Ciastka kruszymy, posypujemy wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz