nie tylko ma fajną nazwę, ale też ładnie się prezentuje i jak każde ciasto jest smaczne. Najważniejsze, że jest bardzo proste w wykonaniu. Zamiast wierzchniej masy można tylko posypać cukrem pudrem - nic prostszego. Najlepsze są wiśnie lub czarna porzeczka, ale mogą być każde owoce sezonowe lub mrożone. Na zdjęciu jest akurat masa budyniowa, zamiast bitej śmietany
Składniki:
6 jaj
1 kostka margaryny
1 szklanki cukru
2 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
2 łyżeczki kakao
Owoce np wiśnie, czarna porzeczka itp.
1 galaretka
¼ l śmietany kremówki
Polewa czekoladowa
Wykonanie:
· Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodając żółtka,
· mąkę z proszkiem do pieczenia,
· olej i ubite białka
· Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao (ciasto z kakao może być mniejsza część)
· Wyłożyć blachę papierem do pieczenia
· położyć jasne ciasto na blachę, a na wierzch ciasto z kakao następnie owoce np. wiśnie lub czarna porzeczka itp.
· Piec 1 godzinę w temp 180*C
MASA NA WIERZCH:
· 1 galaretkę przygotować z połowy ilości wody, ostudzić do bardzo lekkiego krzepnięcia
· ¼ l. śmietany ubić
· porcjami wlewać lekko krzepnącą galaretkę.
· (Proporcję składników można podwoić)
· Wylać na wystudzony placek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz