Pyszne i eleganckie ciasto czekoladowe z wilgotnymi blatami, serową masą i bitą śmietaną przełamane kwaskowym z czarnej porzeczki dżemem, w sezonie można ubogacić dorzucając do dżemu świeże. Zachęcam do pieczenia.
Składniki na ciasto:
¾ szklanki oleju
½ szklanki wody
1 szklanki cukru
3 łyżki kakao
½ szklanki wody
1 szklanki cukru
3 łyżki kakao
5 jajek
1 ½ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
·
Olej, wodę, kakao i 1 szklankę cukru zagotować, przestudzić.
·
Białka oddzielić od żółtek.
·
Żółtka dodać do przestudzonej masy czekoladowej, zmiksować.
· Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając ¾ szklanki cukru, wlewać do piany dużym strumieniem masę czekoladową miksując
·
Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, .
· wymieszać dużą łyżką.
·
Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.
·
Piec około 45 minut w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.
·
Przestudzić, przekroić na 2 blaty.
Masa serowa:
½ kg sera waniliowego
250 g masła
6 łyżek cukru pudru
½ kg sera waniliowego
250 g masła
6 łyżek cukru pudru
·
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dodawać
po łyżce sera.
Masa śmietanowa
0,5 l śmietany 30 - 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 śmietan – fixy
0,5 l śmietany 30 - 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 śmietan – fixy
·
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan -
fixami
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
starta czekolada do posypania
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
starta czekolada do posypania
Wykonanie końcowe:
·
Jeden blat ciasta posmarować połową dżemu porzeczkowego
·
Wyłożyć masę serową, rozsmarować.
·
Przykryć drugim blatem ciasta
·
Wyłożyć pozostały dżem.
·
Na wierzch wyłożyć masę śmietanową.
Posypać startą czekoladą.
Posypać startą czekoladą.
II masa śmietanowo serowa
3 szklanki śmietany kremówki
3 śmietan-fixe
cukier wanilinowy
1-2 łyżeczki cukru pudru
0,50 kg serka mascarpone
dżem porzeczkowy
Wykonanie:
· zimną/wychłodzoną śmietankę wlać do zimnego naczynia
· chwilę miksować na wysokich obrotach
· dodać śmietan-fixe wymieszane z cukrem wanilinowym i z łyżeczką cukru pudru
· dalej miksować dodając po łyżce serka mascarpone,
· gdy śmietana zacznie gęstnieć miksować na zmniejszonych obrotach
· Ciasto przekroić na dwa blaty.
· Posmarować porzeczkowym dżemem i wyłożyć większą część masy i wyrównać
· przykryć drugim blatem i również posmarować go dżemem· wyłożyć resztę masy i wyrównać
· na wierzchu zrobić dekorację z polewy lub posypać startą czekoladą
· do lodówki do stężenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz