poniedziałek, 11 września 2017

Porzeczkowiec





Pyszne i eleganckie ciasto czekoladowe z wilgotnymi blatami, serową masą i bitą śmietaną przełamane kwaskowym z czarnej porzeczki dżemem, w sezonie można ubogacić dorzucając do dżemu świeże. Zachęcam do pieczenia.
Składniki na ciasto:
¾  szklanki oleju
½  szklanki wody
1 szklanki cukru 
3 łyżki kakao
5 jajek
1 ½  szklanki mąki
¾  szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Wykonanie:
·      Olej, wodę, kakao i 1 szklankę cukru zagotować, przestudzić.
·      Białka oddzielić od żółtek.
·      Żółtka dodać do przestudzonej masy czekoladowej, zmiksować. 
·   Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając  ¾ szklanki cukru, wlewać do piany dużym strumieniem masę czekoladową miksując
·      Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia,  .
·   wymieszać dużą łyżką.
·      Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.
·      Piec około 45 minut w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.
·      Przestudzić, przekroić na 2 blaty.
Masa serowa:
½ kg sera waniliowego
250 g masła
6 łyżek cukru pudru
·      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dodawać po łyżce sera.
Masa śmietanowa
0,5 l śmietany 30 - 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 śmietan – fixy
·      Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixami
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
starta czekolada do posypania
Wykonanie końcowe:
·           Jeden blat ciasta posmarować połową dżemu porzeczkowego
·           Wyłożyć masę serową, rozsmarować.  
·           Przykryć drugim blatem ciasta
·           Wyłożyć pozostały dżem.
·           Na wierzch wyłożyć masę śmietanową.
 Posypać startą czekoladą.  


II masa śmietanowo serowa 
3 szklanki śmietany kremówki
3 śmietan-fixe
cukier wanilinowy
1-2 łyżeczki cukru pudru
0,50 kg serka mascarpone
dżem porzeczkowy

Wykonanie:
·  zimną/wychłodzoną śmietankę wlać do zimnego naczynia
·  chwilę miksować na wysokich obrotach
·   dodać śmietan-fixe wymieszane z cukrem wanilinowym i z łyżeczką cukru pudru 
·   dalej miksować dodając po łyżce serka mascarpone, 
· gdy śmietana zacznie gęstnieć miksować na zmniejszonych obrotach
· Ciasto przekroić na dwa blaty. 
· Posmarować porzeczkowym dżemem i wyłożyć większą część masy i wyrównać
· przykryć drugim blatem i również posmarować go dżemem
· wyłożyć resztę masy i wyrównać
· na wierzchu zrobić dekorację z polewy lub posypać startą czekoladą
· do lodówki do stężenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz