Ciacho z
serii chałwowej w innym stylu. Wierzch ciasta można posypać rozkruszonymi ciastkami zbożowymi lub przed podaniem posypać kawą rozpuszczalną.Przepis na ciasto jeszcze prostsze do zrobienia jakby się wydawało. Zachęcam
do pieczenia.
Składniki na ciasto:
¾ szklanki
oleju
½ szklanki wody
1 szklanki cukru
3 łyżki kakao
½ szklanki wody
1 szklanki cukru
3 łyżki kakao
5 jajek
1 ½ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
·
Olej, wodę, kakao i 1 szklankę cukru
zagotować, przestudzić.
·
Białka oddzielić od żółtek.
·
Żółtka dodać do przestudzonej masy czekoladowej,
zmiksować.
·
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając po trochu ¾ szklanki cukru,
·
Do ubitych białek wlewać strumieniem miksując masę
czekoladową żółtkami
·
Do masy białkowo-czekoladowej dodać mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką.
·
Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej
papierem do pieczenia.
·
Piec około 45 minut w 180 st. C, do tzw. suchego
patyczka.
·
Przestudzić, przekroić na 2 blaty.
Masa chałwowo-serowa
300 g chałwy
waniliowej
500 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki
Biszkopty
Polewa
Wykonanie
masy
·
Chałwę
pokruszyć dodać serek mascarpone - zmiksować na gładką masę - włożyć do lodówki
do schłodzenia.
·
Zimną
śmietanę kremówkę zmiksować na sztywno dodając łyżkę cukru pudru (ewentualni
dodać łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny), dodać do masy chałwowo-serowej i
wymieszać.
Wykonanie
końcowe:
·
Wyłożyć połowę masę na dolny blat ciasta rozsmarować.
·
Przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować
resztę masy
·
Na wierzch położyć biszkopty
·
Polać polewą według uznania lub posypać rozkruszonymi ciastkami zbożowymi, czy innymi można też przed podaniem posypać rozpuszczalną kawą.
·
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
zjadłoby się:)
OdpowiedzUsuń