Pączusie zamiast pączków, które robi
się najszybciej na świecie. Najlepsze zaraz po usmażeniu. Smakują wyśmienicie,
bez nadzienia lub z nadzieniem (nadziewamy szprycą ewentualnie bardzo sztywnym
workiem foliowym).
Składniki:
½ kg mąki
3 żółtka (mogą być też białka, ubite na pianę)
4 dag drożdży
1 łyżka cukru
10 dag palmy (stopionej)
ok. 2 szklanki mleka
tłuszcz do smażenia
ewentualnie marmolada do nadzienia
Cukier puder i cukier wanilinowy do posypania
Wykonanie:
·
Robimy rozczyn z drożdży, dwóch łyżek mleka
i1łyżki cukru,
·
a gdy wyrośnie
·
dodać do mąki razem z żółtkami, odrobiną soli i
niewielką ilością mleka, tak aby ciasto było gęste, ale dało się wyrobić łyżką.
·
Po dokładnym wyrobieniu dodać stopioną margarynę
i jeszcze wyrabiać.
·
Odstawić do wyrośnięcia.
·
Wyrośnięte ciasto kłaść łyżką maczaną w tłuszczu
podłużne kluski czyli pączusie
·
Smażyć na
złoty kolor.
·
Osączyć
·
Jeżeli chcemy nadziać marmoladą: marmoladę gęstą
miksujemy z odrobiną gorącej wody, wkładamy do szprycy z cienką końcówką, lub
sztywnego worka foliowego za małym wyciętym otworem. Przebijamy skórę pączusia
i wciskamy niewielką ilość marmolady.
·
Obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem
wanilinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz