Obecnie na topie mojej rodziny jest sernik z
rosą, dlatego ten przepis. Wykonanie jest proste, bo nawet kruche ciasto
wyrabia się mikserem. Jak dotąd wszystkim się udaje, a rosa występuje, jak
tylko sernik zaczyna stygnąć.
Składniki:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 13 dkg margaryny
- 2 lub 3 żółtka
- ¼ szk. cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm
MASA SEROWA:
- 1 kg sera (wiaderko)
- 1 szklanki cukru
- 3 całe jajka
- 3 żółtka
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5 szklanki oleju
- kilka kropli olejku rumowego
- 0,5 paczki rodzynek
2 paczki cukru wanilinowego i łyżka mąki ziemniaczanej
do piany na wierzch sernika
Wykonanie:
Ciasto:
1. Składniki na ciasto zmiksować mikserem na kruszonkę.
2. Na dno blachy położyć papier do pieczenia i wsypać
kruszonkę, oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami!
Masa serowa
1. Ubić z cukrem 3 jajka, 3 żółtka.
2. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i
dalej ubijać
3. Następnie wlewać mleko,
·
wsypać budynie,
·
wlać olej ciągle miksować ( będzie bardzo
rzadki, ale taki ma być ) .
4. Dodać namoczone wcześniej rodzynki.
5. Wszystko wymieszać.
6. Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i
piec ok. 1 godziny w tem 200 stopni C. (piekłam bez teroobiegu).
7. Wierzch sernika:
·
Ubić
pianę z 5 białek
·
dodając ¾
szk. cukru i 2 cukry waniliowe
·
oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Ubitą pianę wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10- minut
wlasnie robie, zobaczymy jaki wyjdzie
OdpowiedzUsuńzrobilam , wyglada pieknie i smakuje niesamowicie
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😊
Usuń