piątek, 8 września 2017

CIASTKA FRANCUSKIE

          Proste szybkie ciasteczka francuskie. Wystarczy tylko zagnieść ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Ciastka nie są zbyt słodkie, bo cukier mają tylko na wierzchu. Ciasteczka są pyszne i można je dłużej przechowywać. Masło daje też szczególny maślany posmak, ale z samej margaryny też będą dobre.


Składniki:

1 kg mąki
1 kg masła (ewentualnie margaryna + masło)
2 żółtka
1 całe jajko
¼ l śmietany

białko do posmarowania
cukier kryształ + cukier waniliowy lub wiórki kokosowe do posypania.

Wykonanie:
1.   Mąkę posiekać z tłuszczem
2.   dodać jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli
3.   Zagnieść podsypując mąką (konsystencja jak na pierogi)
4.   Podzielić na 6 kulek.
5.   Włożyć do lodówki na noc lub na parę godzin.
6.   Wałkować na 3- 4 milimetry.
7.   Blachę posmarować tłuszczem tylko pierwszy raz.
8.   Wycinać ciastka
9.   Smarować białkiem (pędzelkiem lub maczać)
10.                    Posypywać lub maczać w cukrze z dodatkami do wyboru.
11.                      Piec w bardzo gorącym piekarniku na złoty kolor.
 
Warsztaty pieczenia ciasteczek na Kasperiańskich Dniach Młodych na terenie Sanktuarium Krwi Chrystusa

Degustacja ciasteczek z warsztatów na Kasperiańskich Dniach Młodych w Częstochowie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz