Proste szybkie ciasteczka francuskie. Wystarczy tylko zagnieść ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Ciastka nie są zbyt słodkie, bo cukier mają tylko na wierzchu. Ciasteczka są pyszne i można je dłużej przechowywać. Masło daje też szczególny maślany posmak, ale z samej margaryny też będą dobre.
Składniki:
1
kg mąki
1
kg masła (ewentualnie margaryna + masło)
2
żółtka
1
całe jajko
¼ l
śmietany
białko
do posmarowania
cukier
kryształ + cukier waniliowy lub wiórki kokosowe do posypania.
Wykonanie:
1. Mąkę posiekać z tłuszczem
2. dodać jajko, żółtka,
śmietanę, szczyptę soli
3. Zagnieść podsypując mąką
(konsystencja jak na pierogi)
4. Podzielić na 6 kulek.
5. Włożyć do lodówki na noc lub
na parę godzin.
6. Wałkować na 3- 4 milimetry.
7. Blachę posmarować tłuszczem
tylko pierwszy raz.
8. Wycinać ciastka
9. Smarować białkiem
(pędzelkiem lub maczać)
10.
Posypywać lub maczać w cukrze z dodatkami do wyboru.
11.
Piec w bardzo gorącym piekarniku na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz