30 dag margaryny
25 dag cukru pudru
6 sztuk jajek
25 dag mąki
1 proszek do pieczenia
50 g wiórki kokosowe
¾ szklanki orzechy posiekane
2 łyżki kakao ciemne
2 galaretki wiśniowe
1 słoik dżemu wiśniowego
2 opakowania „Śnieżki”
2 szklanki mleka
1 galaretka cytrynowa
polewa czekoladowa.
Wykonanie:
Ciasto:
1. Margarynę utrzeć z cukrem
pudrem i jajkami
2. dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
3. Podzielić na 3 części:
· do pierwszej dodać wiórki
· do drugiej orzechy
· do trzeciej kakao
4. Upiec placki i ostudzić.
Masa wiśniowa:
1. Galaretkę rozpuścić w 2
szklankach gorącej wody.
2. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć
wymieszać z dżemem
Masa śmietankowa:
1. „Śnieżkę ubić z zimnym
mlekiem”,
2. dodać tężejącą cytrynową
galaretkę
(rozpuszczoną w ½ szklanki wody).
3. Wymieszać.
Przełożenie ciasta:
1. ciasto kokosowe – masa
wiśniowa
2. ciasto orzechowe – masa
śmietankowa
3. ciasto kakaowe – polewa
czekoladowa.
W jakiej temperaturze i w jakim czasie piec placki?
OdpowiedzUsuń