Ciasto robi się łatwo, żaden zakalec nie wchodzi w grę, a jak smakuje, to już sama nazwa mówi. Mimo, że kajmak jest dość słodki, to ciasto miodowe dodaje specyficznego posmaku i w sumie kompozycja smakowa jest rewelacyjna, a i wygląd pociągający. Polecam!
Składniki na ciasto:
2 ½ szklanki mąki
10 dag margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
Składniki do przełożenia ciasta
½ l. śmietany 30%
2 Mix do śmietany
1 cukier wanilinowy
1 puszka (400g) masy krówkowej/kajmak
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
Wykonanie:
· Zagnieść ciasto i podzielić na pół
· Upiec dwa placki w temperaturze 190o (do tego ciasta polecam papier do pieczenia natłuścić).
· Piec od 10-15 min
· Schłodzoną 30% śmietanę ubić do odpowiedniej konsystencji, dodać cukier wanilinowy i mix do śmietany lub śmietan-fix
· Na zimny placek wyłożyć bita śmietanę
· Drugi placek położyć na śmietanie i rozsmarować masę krówkową (kajmak).
· Masę krówkową posypać rodzynkami i orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz