Sernik szczególnie pasuje na Święta Wielkanocne, ale i nie tylko, gdyż jest to bardzo dobre i konkretne ciasto, i każdemu smakuje. Ten sernik jest super: w wykonaniu i w smaku.
Ciasto:
Składniki:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
- Wszystkie składniki mikserem zmiksować na kruszonkę.
Masa serowa
Składniki:
1½ kg sera
4 jajka
1½ szk. cukru pudru
1 kostka masła prawdziwego (ewentualnie może być margaryna)
2 (niecałe) budynie śmietankowe (bez cukru)
Wykonanie masy serowej:
- Ubić żółtka z cukrem i masłem
- dodawać porcjami sera.
- dodać pianę
- budyń
- olejek rumowy
Składniki na wierzch
sernika
1 puszka brzoskwiń
1 szklanka cukru do piany na sernik
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie końcowe
- Więcej niż połowę ciasta/kruszonki wsypać do foremki , wylepić jej boki oraz lekko przyklepać na dnie
- Wyłożyć ser na przygotowane ciasto.
- Poukładać brzoskwinie z puszki (można zrobić bez brzoskwiń)
- Białka które zostały z ciasta, ubić na sztywną pianę dodając po trochu szklankę cukru i cukier wanilinowy, jeszcze chwilę ubijać, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i lekko wymieszać
- Przygotowane białko wyłożyć na masę serową z brzoskwiniami, posypać resztą kruszonki.
- Piec w piekarniku 190° ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz