Ciasto bakaliowe pasuje na każdą
okoliczność, ale jak najbardziej będzie
można zaliczyć ten bakaliowiec na Święta Bożego Narodzenia. Polecam, gdyż nie
jest pracochłonne, łatwe do wykonania i bardzo smaczne, a udekorowane będzie
dodatkowo cieszyć oko. Życząc smacznego, składam najserdeczniejsza życzenia:
pięknych Świąt Narodzenia Dzieciątka Jezus – Króla nad królami.
Składniki:
6 jajek
1 ½ szklanki cukru
Cukier wanilinowy
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1 ½ szklanki oleju
5-6 jabłek (szara reneta), obrać i pokroić w plasterki (8)
Rodzynki, migdały, orzechy włoskie
Wykonanie:
- Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym
Dodać:
- mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- kakao
- soda
- olej
- na koniec jabłka i bakalie
Wykonanie:
Przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej foremki
(wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i wysypaną tartą
bułką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 200 °C
Uwaga: Jeżeli wykonuje się ciasto bez bakalii, to dodać do
ciasta więcej jabłek
Po upieczeniu i jak ciasto ostygnie robimy dekoracje, której
nie może zabraknąć na uroczyście przygotowanym stole. Nasz wypiek możemy polać
polewą czekoladową posypując ją orzechami i migdałami. Można też zrobić
dekoracje z lukru kupnego lub przygotowanego z cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz