piątek, 25 października 2013

CIASTO BAKALIOWE





Ciasto bakaliowe pasuje na każdą okoliczność, ale  jak najbardziej będzie można zaliczyć ten bakaliowiec na Święta Bożego Narodzenia. Polecam, gdyż nie jest pracochłonne, łatwe do wykonania i bardzo smaczne, a udekorowane będzie dodatkowo cieszyć oko. Życząc smacznego, składam najserdeczniejsza życzenia: pięknych Świąt Narodzenia Dzieciątka Jezus – Króla nad królami.




 Składniki:
6 jajek
1 ½ szklanki cukru
Cukier wanilinowy

3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1 ½ szklanki oleju

5-6 jabłek (szara reneta), obrać i pokroić w plasterki (8)
Rodzynki, migdały, orzechy włoskie

Wykonanie:
  • Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym
Dodać:  
  • mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • kakao
  • soda
  • olej
  • na koniec jabłka i bakalie   
 Wykonanie:
Przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i wysypaną tartą bułką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 200 °C
Uwaga: Jeżeli wykonuje się ciasto bez bakalii, to dodać do ciasta więcej jabłek
Po upieczeniu i jak ciasto ostygnie robimy dekoracje, której nie może zabraknąć na uroczyście przygotowanym stole. Nasz wypiek możemy polać polewą czekoladową posypując ją orzechami i migdałami. Można też zrobić dekoracje z lukru kupnego lub przygotowanego z cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz