sobota, 11 sierpnia 2012

Ciasto z gruszkami




Na ciasto z gruszkami przygotowujemy kruche ciasto podane poniżej  lub z poprzedniego przepisu „Kruszon z owocami” dodając na gruszki budyń i na budyń ubitą z cukrem pianę. Życzę smacznego.

 

  

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
150 g cukru
cukier waniliowy 8g
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki śmietany
szczypta soli

Dodatki:
Gruszki ok. 10 sztuk
3 budynie śmietankowe
1 litr mleka

Wykonanie:
·         Posiekać mąkę z tłuszczem, dodać resztę składników i szybko zagnieść. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki.
·         Gruszki obrać, pokroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
·         Rozwałkować jedną część ciasta położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
·         Ułożyć gruszki przekrojoną stroną na ciasto.
·         Ugotować budyń z niecałego litra mleka dodając 3 łyżki cukru.
·         Gorący budyń wlać na ciasto.
·         Jeżeli cisto jest z kruszonu możemy na budyń położyć ubitą pianę z ¾ szklanki cukru.
·         Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na budyń lub na pianę.
·         Piec w piekarniku ok. 50 minut, w temperaturze 190 stopni. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz