Wbrew pozorom ciasto jest bardzo proste, i od razu dwie sztuki. Pieczemy z podanego przepisu dwie
podłużne babki ciemną i jasną. Kroimy wzdłuż na trzy plastry. Sklejamy masą na
przemian kolorami, następnie sklejone dwie babki, kroimy w poprzek i znowu na przemian sklejamy. Na stole wygląda
rewelacyjnie i zadziwia gości nie tylko tajemniczym wykonaniem, ale
też smakiem.
CIASTO SZACHOWNICA
Składniki na ciasto:
6 jaj
1 ¼ szklanki cukru
2 ½ szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki wody
½ szklanki oleju
zapach
2 łyżeczki kakao
Masa:
1 budyń – ugotować według przepisu
½ kostki masła lub margaryny
polewa do polania gotowych
szachownic
Wykonanie:
- Ubić jajka z cukrem
- dodać mąkę z proszkiem do pieczenia
- i dalej ubijając olej i wodę na przemian
- Podzielić ciasto na dwie części
- do jednej dodać kakao
- Wlać do jednakowej wielkości 2 keksówek , do jednej ciasto jasne, do drugiej ciasto ciemne.
- Upiec w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia
- Pokroić na trzy plastry i zlepiać masą na przemian ciasto ciemne, jasne i ciemne, a drugie odwrotnie.
- Mamy 2 babki w paski, które kroimy znowu na trzy plastry, teraz z góry na dół. Środkowe pasy przemienić z jednej do drugiej i zlepić masą.
- Polać polewą.
Uwaga: Do smarowania szachownicy najlepsza
jest masa na gorąco.
Ugotować budyń (śmietankowy lub waniliowy) i do gotującego
budyniu dodać ½ kostki masła lub
margaryny. Wymieszać, aby masło się wchłonęło i od razu smarować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz