Babka
jest prosta w wykonaniu i smaczna, a kolor dodaje jeszcze większego waloru.
Zawsze się udaje.
Uwaga:
Zakalec powstaje przede wszystkim z niedopieczonego ciasta.
Składniki:
6
jaj
1
kos. margaryny
1 ½
szk. cukru
2
szk. mąki
2
łyżeczki proszku do pieczenia
½
szk. oleju
1
kisiel cytrynowy (niekoniecznie)
2
łyżeczki kakao
½
szk. maku (suchy)
1
kisiel wiśniowy
Wykonanie:
1. Tłuszcz utrzeć z cukrem,
dodając żółtka,
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
olej i
ubite białka
2. Ciasto podzielić na 4 części
i do każdej dodajemy:
1) kisiel
cytrynowy (lub może być bez kisielu)
2) kakao
3) kisiel wiśniowy
4) mak
3. Do wysmarowanej foremki
(keksówki) wkładamy według wyżej podanej kolejności.
4. Piec 1 godzinę w temp 180*C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz