środa, 28 marca 2012

BABKA "TULIPAN"


Babka jest prosta w wykonaniu i smaczna, a kolor dodaje jeszcze    większego waloru. Zawsze się udaje. 
Uwaga: 
Zakalec powstaje przede wszystkim z niedopieczonego ciasta.



  BABKA „TULIPAN”

Składniki:
6 jaj
1 kos. margaryny
1 ½ szk. cukru
2 szk. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szk. oleju
1 kisiel cytrynowy (niekoniecznie)
2 łyżeczki kakao
½ szk. maku (suchy)
1 kisiel wiśniowy

Wykonanie:

1.     Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodając żółtka,
      mąkę z proszkiem do pieczenia,
      olej i ubite białka
2.     Ciasto podzielić na 4 części i do każdej dodajemy:
     1) kisiel cytrynowy (lub może być bez kisielu)
2)    kakao
3)    kisiel wiśniowy
4)    mak
3.     Do wysmarowanej foremki (keksówki) wkładamy według wyżej podanej kolejności.
4.     Piec 1 godzinę w temp 180*C 

 
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz