środa, 29 lutego 2012

FAWORKI DROŻDŻOWE

            Myślę, że faworki najczęściej królują na stole w czasie karnawału. Na tradycyjne faworki są różne przepisy. Jednak faworki drożdżowe są mało znane, a zapewniam, że są bardzo pyszne, a wykonanie łatwe, wystarczy się tylko zabrać.  Życzę smacznego.  


Faworki drożdżowe

Składniki na ciasto:
5 szklanek (czubate) mąki pszennej
1 ½  szklanki mleka
½  szklanki cukru
4 jajka
¼ kostki margaryny
50 g. drożdży
szczota soli
olej do smażenia

Wykonanie:
Zaczyn:
·       Drożdże rozkruszamy w ½ szklanki podgrzanego (nie gorącego) mleka.
·       Dodajemy 1 łyżkę cukru
·       Szczyptę soli
·       I tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.
·       Odstawiamy, aby drożdże urosły.

Ciasto:
·       Do miski wsypujemy mąkę
·       Wlewamy resztę mleka,
·       Dodajemy jajka
·       Roztopioną margarynę
·       Zaczyn
·       Wyrabiamy ciasto, aby nie kleiło się do ręki, ewentualnie dodajemy trochę mąki.
·       Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
·       Gdy podwoi swoją objętość wyrabiamy jeszcze raz dosypując mąkę
·       Tak wyrobione ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Formowanie faworków
·       Na stolnicę posypaną obficie mąką wykładamy część ciasta.
·       Lekko zawijamy boki do środka podsypując mąką wałkujemy.
·       Rozwałkowane ciasto kroimy (najlepiej radełkiem) na paski o szerokości 3 cm
·       Następnie przecinamy paski z ukosa na ok. 10/12 cm
·       Wzdłuż paska robimy nacięcie, przez który przekładamy jeden koniec paska.
·       Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor
Gorące posypujemy cukrem kryształem lub cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz