Myślę, że faworki najczęściej królują na stole w czasie karnawału. Na
tradycyjne faworki są różne przepisy. Jednak faworki
drożdżowe są mało znane, a zapewniam, że są bardzo pyszne, a wykonanie łatwe, wystarczy
się tylko zabrać. Życzę smacznego.
Faworki drożdżowe
Składniki na ciasto:
5 szklanek (czubate) mąki pszennej
5 szklanek (czubate) mąki pszennej
1 ½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
4 jajka
¼ kostki margaryny
50 g. drożdży
szczota soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Zaczyn:
·
Drożdże rozkruszamy w ½ szklanki podgrzanego
(nie gorącego) mleka.
·
Dodajemy 1 łyżkę cukru
·
Szczyptę soli
·
I tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję
gęstej śmietany.
·
Odstawiamy, aby drożdże urosły.
Ciasto:
·
Do miski wsypujemy mąkę
·
Wlewamy resztę mleka,
·
Dodajemy jajka
·
Roztopioną margarynę
·
Zaczyn
·
Wyrabiamy ciasto, aby nie kleiło się do ręki,
ewentualnie dodajemy trochę mąki.
·
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
·
Gdy podwoi swoją objętość wyrabiamy jeszcze raz
dosypując mąkę
·
Tak wyrobione ciasto odstawiamy do ponownego
wyrośnięcia.
Formowanie faworków
·
Na stolnicę posypaną obficie mąką wykładamy
część ciasta.
·
Lekko zawijamy boki do środka podsypując mąką
wałkujemy.
·
Rozwałkowane ciasto kroimy (najlepiej radełkiem)
na paski o szerokości 3 cm
·
Następnie przecinamy paski z ukosa na ok. 10/12
cm
·
Wzdłuż paska robimy nacięcie, przez który
przekładamy jeden koniec paska.
·
Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty
kolor
Gorące posypujemy cukrem kryształem lub cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz