SERNIK NA BITEJ
ŚMIETANIE
Sernik wyjątkowy,
smaczny, jak żaden inny jest bardzo puszysty, a robi się bez większego problemu.
Potrzebna jest duża forma/blacha ponieważ jest dużo ubitej piany i śmietany.
Życzę miłego pieczenia i delektowania się przy kawce.
Składniki na ciasto - spód sernika:
1 ¾ szklanki mąki
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
½ kostki margaryny
3 żółtka
Wykonanie:
Wszystkie składniki
zmiksować na kruszonkę. Wysypać na blachę dużą i wysoką wyłożoną papierem do
pieczenia, sypkie ciasto wyrównać i przyklepać do dna.
Składniki na masę serową:
0,80 -1 kg dobrego sera
twarogowego, może być z wiaderka, ale lepszego gatunkowo
10 jajek
1 ½ szklanki cukru
cukier wanilinowy
1 ½ szklanki cukru
cukier wanilinowy
2 budynie śmietankowe
400 ml śmietany 30 %
0,25 kg serka mascarpone
Wykonanie:
·
Żółtka ubić ½
szklanką cukru i cukrem wanilinowym
·
Miksując wkładać
porcjami dwukrotnie zmielony ser
·
Wsypać budynie
·
Ubić białka na
sztywną pianę dodając porcjami 1 szklankę cukru
·
Delikatnie
wymieszać z masą serową
·
Ubić schłodzoną śmietankę
pod koniec dodać serek maskarpone do jej zgęstnienia i ubijać na małych
obrotach.
·
Delikatnie razem
wszystko wymieszać
·
Wyłożyć na
przygotowany spód do sernika
·
Piec 1 godzinę w
średniej temperaturze pod koniec zmniejszyć na 160⁰
·
Po ostudzeniu
można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz