½ szklanki wody
1 szklanki cukru
3 łyżki kakao
5 jajek
1 ½ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Olej, wodę, kakao i 1 szklankę cukru zagotować, przestudzić.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka dodać do przestudzonej masy czekoladowej, zmiksować.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając ¾ szklanki cukru, wlewać do piany dużym strumieniem masę czekoladową miksując
- Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
- wymieszać dużą łyżką.
- Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 45 minut w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.
- Przestudzić, przekroić na 2 blaty.
Pianka
1 szklanka gorącej wody
2 galaretki np. czerwone
500 ml niesłodzonego zagęszczonego mleczka
Wykonanie:
1 szklanka gorącej wody
2 galaretki np. czerwone
500 ml niesłodzonego zagęszczonego mleczka
Wykonanie:
- Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i lekko ostudzić
- Ubić mleczko mikserem
- Na koniec wlać jeszcze ciepłą galaretkę i natychmiast wylać na zimne ciasto wcześniej posmarowane dżemem porzeczkowym
- Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i wstawić do lodówki
- Słonecznik podprażyć na tylko lekko posmarowanej olejem patelni
- Wyjąć ciasto z lodówki posmarować kajmakiem
- Posypać suto słonecznikiem. Dociskając słonecznik do masy, aby był zwarty i stabilny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz