wtorek, 12 września 2017

CIASTO KOKOSOWO-ANANASOWE


       Idealne ciasto na wyjątkowe okazje, także na takie zwykłe codzienne, jak  np. świętowanie z okazji końca tygodnia - również się nada ;) Dodatek ananasa oraz wiórek kokosowych  sprawia, że w ustach poczujemy nie tylko słodycz ale także wyjątkowo bogaty, orzeźwiający smak. W zasadzie nie musicie już wyjeżdżać na Hawaje, żeby poczuć ten klimat – wystarczy, to ciasto-;)). Na pewno dacie radę! Miłego pieczenia!

 


BISZKOPT

Składniki:
4 jajka
½ szk. maki
½ szk. maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
·      Ubić białka pod koniec ubijania dodawać po trochu cukru.
·      Dodać żółtka, krótko razem zmiksować na małych obrotach.
·      Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej
·      Lekko wymieszać, przełożyć do foremki/blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
·      Upiec biszkopt w temperaturze 190 ok.30-40 minut (sprawdzić patyczkiem) i ostudzić

KREM KOKOWOWO-KOKOSOWY

Składniki:
1 puszka ananasów
1 budyń śmietankowy
1 masło roślinne lub kostka „Kasi”

Wykonanie:
·      Z ananasów dobrze wycisnąć sok i ugotować budyń (z jednej szklanki soku)
·      Budyń ostudzić
·      Następnie utrzeć z masłem budyń oraz z pokrojonymi w kawałkami ananasa (część ananasa wyłożyć na biszkopcie)
·      Krem położyć na zimny biszkopt.

 WIERZCH KOKOSOWY
Składniki:
20 dag. wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
4 białka
Porcję można zwiększyć

Wykonanie:
·      Ubić białka na sztywną pianę
·      Pod koniec ubijania dodać partiami cukier i wymieszać z wiórkami
·      Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
·      Piec do lekko złocistego koloru ok. 25-30 minut w temperaturze 180
·      Po ostudzeniu delikatnie położyć na biszkopt z kremem.

·      Lekko docisnąć i wstawić do lodówki. Życzę smacznego z nutką Hawai

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz