Ciasto proste i bardzo smaczne, zrobić może każdy nawet laik. Zapraszam szczególnie osoby, którym brak odwagi do pieczenia. Na pewno się uda.
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 pojemnik 400 g. jogurt naturalny
¾ szklanki oleju
Owoce sezonowe np. wiśnie, porzeczki, śliwki
Składniki na kruszonkę:
8 łyżek mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki masło prawdziwe lub roślinne
Cukier wanilinowy
· Składniki zmiksować mikserem, do momentu, aż powstanie kruszonka.
Wykonanie:
· Jajka zmiksować z cukrem
· Do ubitych jajek dodać resztę składników tj.:
· mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, jogurt, olej
· Wszystko delikatnie wymieszać łyżką
· Wyłożyć do foremki wyłożoną papierem do pieczenia lub tradycyjnie posmarować margaryną i posypać bułką tartą.
· Na wierzchu położyć owoce, jeżeli to będą śliwki skórką do dołu, a miąższem do góry.
· Na to posypać kruszonkę
Piec w temperaturze 180⁰,
ok 50 minut. / Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz