Przepis na to ciasto jest prosty i łatwy w wykonaniu. A smak? Jak
upiekłam raz, to nie mogłam się powstrzymać, żeby nie upiec kolejny i znowu
kolejny, kolejny raz. Smakuje wszystkim
i ładnie wygląda.
Pamiętajmy, że śmietana
nie ubije się jak kremówka, ale trochę
zwiększy swoją objętość i zmieni konsystencję.
Lukier do ciasta można
zrobić ubijając białko lub gorącą wodę z cukrem pudrem zakwaszając kilkoma
kroplami z cytryny.
Składniki:
Ciasto:
25dkg margaryny
1½ cukier
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
·
Włożyć do garnka zagotować i wystudzić.
·
Do wystudzonej masy dodajemy:
4 żółtka dodać
2 szklanki mąki
1łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
·
Wszystko wymieszać mikserem
·
Ubić białka i delikatnie wymieszać z ciastem
(łyżkę białka odłożyć na lukier).
·
Upiec 30 minut w 180 stopniach. Na początku
dobrze jest zmniejszyć temperaturę, aby ciasto mogło równo wyrosnąć.
Masa:
2 pojemniczki (330
g.) śmietany kwaśnej zwykłej 12% lub 18%
½ szklanki cukru pudru (ja daję cukier kryształ i ubijam, aż
się rozpuści)
1 cukier waniliowy
4 płaskie łyżki żelatyny
·
Śmietanę z cukrem ubijać chwilę mikserem.
·
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i
przestudzoną w miarę jeszcze ciepłą, wymieszać ze śmietaną.
·
Żelatynę do śmietany wlewamy cienkim strumieniem
mieszając.
·
Pamiętajmy, że ciasto już powinno być
przygotowane do położenia śmietany, gdyż czasami może już wyjść nam bardzo
gęsta masa śmietanowa.
Wykonanie końcowe:
·
Wystudzone ciasto przekroić i dolny blat rozsmarować
przygotowaną śmietaną.
·
Przykryć drugim blatem ciasta.
·
Polać polewą lub udekorować lukrem.
Lukier I: łyżka białka, 5 czubatych łyżeczek cukru pudru.
·
Zmiksować, wcisnąć trochę soku z cytryny, jeżeli
lukier po dodaniu soku okaże się za rzadki dosypać jeszcze cukru pudru.
Lukier II: mniej więcej
z takiej samej proporcji tylko zamiast białka dodać gorącą wodę.
·
Zmiksować, wcisnąć trochę soku z cytryny. Postąpić,
jak powyżej.
·
Włożyć do plastykowego woreczka, zrobić w roku
maleńki otwór i wyciskać skośnie na ciasto (patrz jak na zdjęciu).
Lukier w jednym i drugim przypadku powinien być na tyle
gęsty, aby można było dekoracyjnie wyciskać, ale jeżeli będzie za rzadki, to
będzie się rozlewał i nie będzie odpowiednio biały.
·
Lukier z białek jest bielszy i ładniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz