czekoladowe z czekoladą, cytrynowe, waniliowe, oraz waniliowo-czekoladowe, czyli ciasto jasne-waniliowe i ciemne z kakao. Wtedy do foremek dajemy najpierw ciasto jasne, a na wierzch (na środek, nie na płasko) ciemne. Ciasto z kakao jest cięższe i idzie na dno, a jasne lżejsze, przedostaje się do góry i formuje ładny motyw.
Muffiny
wyśmienicie nadają się do wielkanocnego koszyczka, lukrem można zrobić piękną dekorację.
Składniki
na 12 muffinek:
1 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki stołowe kakao
¾ szklanki cukru
1 tabliczka mlecznej, białej lub gorzkiej czekolady, mogą być posiekane krówki
1 szklanka mleka
⅓ szklanki oleju
2 duże jajka
1 łyżka cukru wanilinowego.
Wykonanie:
·
Ustaw piekarnik na 190°C
·
Włożyć do dużej miski sypkie składniki:
- przesianą mąkę
- proszek do pieczenia
- sodę
- kakao
- cukier wanilinowy
- cukier
- i posiekaną czekoladę na
średniej wielkości kawałki .
·
W drugiej misce zmiksować (niekoniecznie
mikserem, wystarczy widelcem) wszystkie mokre składniki:
- mleko
- olej
- jajka
Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy
za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i
kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką.
Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko
grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
· Masę
wyłożyć do papilotek lub w inne foremki na babeczki.
·
Posypać kawałkami czekolady.
·
Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20
minut, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka, a
wetknięty patyczek będzie suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz