czwartek, 3 stycznia 2013

MIGDAŁOWIEC

 Jeżeli chodzi o kruche ciasto, to nie trzeba się martwić, że wyjdzie zakalec, ale należy zwrócić uwagę, aby było upieczone, również od spodu. 

Migdałowiec może się tylko wydawać, że jest pracochłonny, ale tak nie jest, a już sam krem robi się niemal błyskawicznie.

Najważniejsze, że smak ciasta jest wyśmienity, wszyscy się nim zajadają.


Składniki na ciasto:
● 4 szklanki mąki
● 45 dag masła/margaryny
● 5-6 (jeżeli małe) żółtek
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
● można dodać 1 do 2 łyżek śmietany 18% aby łatwiej zagnieść ciasto

na wierzch przed upieczeniem ciasta:
● 5-6 białek
● ¾ szklanki cukru
● 30 dkg migdałów (płatki)

Wykonanie:
Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części
Rozwałkować  i wyłożyć na 3 blachy wielkości ok.27/32 wyłożone papierem do pieczenia
Z białek ubić sztywną pianę, dodając powoli cukier
Przed pieczeniem posmarować pianą każdy placek i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 200 stopni na niższej półce piekarnia (każdy placek musi być rumiany również od spodu)
Uwaga, placki są bardzo, bardzo kruche!


Krem:
 ● 1 puszka kajmaku (ok. 460 g)  
Upieczone placki przełożyć 2 razy masą i docisnąć.
Pozostawić, aby ciasto nasiąkło/przeszło pod wpływem masy (chociaż jakąś pół godziny).
i gotowe do spożycia
Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej - nie zepsuje się :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz