czwartek, 3 stycznia 2013

MIGDAŁOWIEC

        
            Jeżeli chodzi o kruche ciasto, to nie trzeba się martwić, że wyjdzie zakalec, ale należy zwrócić uwagę, aby było upieczone, również od spodu. 

Migdałowiec może się tylko wydawać, że jest pracochłonny, ale tak nie jest, a już sam krem robi się niemal błyskawicznie.

Najważniejsze, że smak ciasta jest wyśmienity, wszyscy się nim zajadają.


Składniki na ciasto:
● 3 i 3/4 szklanki mąki
● 45 dag masła
● 5 żółtek
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
na wierzch przed upieczeniem ciasta:
● 5 białek
● ¾ szklanki cukru
● 30 dkg migdałów (płatki)

Wykonanie:
Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części
Rozwałkować i wyłożyć na 3 blachy
Z białek ubić sztywną pianę, dodając powoli cukier
Przed pieczeniem posmarować pianą każdy placek i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 190 stopni
Uwaga, placki są bardzo, bardzo kruche!

Krem:
● 2 kostki masła
● 1 puszka krówki (ok. 460 g)
Masło utrzeć mikserem i po łyżce dodawać krówkę.
Upieczone placki przełożyć 2 razy masą i docisnąć.
Pozostawić, aby ciasto pod wpływem masy zmiękło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz