Jabłecznik na biszkopcie, jest bardzo prosty
w wykonaniu i bardzo smaczny przez swoją delikatność. Biszkopt najlepiej upiec
dzień wcześniej lub po wystudzeniu wstawić na jakieś czas do zamrażarki, aby
łatwiej było przekroić.
Biszkopt:
Składniki:
6 jajek
1 ½ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania::
·
Ubić białka na sztywną pianę
·
Dodając cukier, jeszcze chwilę ubijać
·
Dodać żółtka i tylko lekko zamieszać.
·
Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia,
przesiewając.
·
Delikatnie wymieszać łyżką.
·
Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
·
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, ok.
35 minut.
Mus z jabłek:
·
1 ½ kg jabłek (najlepsze są antonówki)
·
Jabłka obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić
· Uprażyć pod przykryciem
·
Dodać cukier i cynamon do smaku
·
Do gorących jabłek wlać rozrobioną w jak
najmniejszej ilości wody ok. 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać z gorącym
musem, zagotowując.
Wykonanie końcowe:
·
Biszkopt przekroić wzdłuż
·
Na przekrojony biszkopt wykładamy gorący mus i kładziemy
drugą część biszkoptu.
·
Całość przykrywamy, aby biszkopt pod wpływem
gorącego musu zwilgotniał.
·
Gdy nasz jabłecznik ostygnie, możemy zwyczajnie
posypać cukrem pudrem, lub położyć na wierzch bitą śmietanę.
Bita śmietana:
0,50
l kremówki
1 cukier
waniliowy
1 łyżka
żelatyny
·
Śmietana musi być bardzo mocno schłodzona, prosto
z lodówki (inaczej się nie ubije).
·
Ubijać śmietanę na wysokich obrotach, lepiej się
ubija w metalowej misce, również
schłodzonej,
·
wsypać cukier waniliowy.
·
Gdy śmietana zacznie gęstnieć, zmniejszyć
obroty.
. 1 łyżka żelatyny roztopiona w 1/4-1/3 szklanki
wrzątku. Po wymieszaniu i wystudzeniu dodać do ubitej śmietany. Żelatyna powinna być
płynna, ale w temperaturze pokojowej. Po zmieszaniu posmarować jabłecznik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz