Na ciasto z gruszkami przygotowujemy kruche ciasto podane poniżej lub z poprzedniego przepisu „Kruszon z owocami” dodając na gruszki budyń i na budyń ubitą z cukrem pianę. Życzę smacznego.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
150 g cukru
cukier waniliowy 8g
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki śmietany
szczypta soli
500 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
150 g cukru
cukier waniliowy 8g
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki śmietany
szczypta soli
Dodatki:
Gruszki ok. 10 sztuk
3 budynie śmietankowe
1 litr mleka
Wykonanie:
· Posiekać mąkę z tłuszczem, dodać resztę składników i szybko zagnieść. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki.
· Gruszki obrać, pokroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
· Rozwałkować jedną część ciasta położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
· Ułożyć gruszki przekrojoną stroną na ciasto.
· Ugotować budyń z niecałego litra mleka dodając 3 łyżki cukru.
· Gorący budyń wlać na ciasto.
· Jeżeli cisto jest z kruszonu możemy na budyń położyć ubitą pianę z ¾ szklanki cukru.
· Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na budyń lub na pianę.
· Piec w piekarniku ok. 50 minut, w temperaturze 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz