poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Sernik z rosą




Obecnie na topie mojej rodziny jest sernik z rosą, dlatego ten przepis. Wykonanie jest proste, bo nawet kruche ciasto wyrabia się mikserem. Jak dotąd wszystkim się udaje, a rosa występuje, jak tylko sernik zaczyna stygnąć. 







Składniki:
CIASTO:
 - 2 szklanki mąki
 - 13 dkg margaryny
 - 2 lub 3 żółtka
 - ¼ szk. cukru pudru
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm

 MASA SEROWA:
 - 1 kg sera (wiaderko)
 - 1 szklanki cukru
 - 3 całe jajka
 - 3 żółtka
 - 3 szklanki mleka
 - 2 budynie śmietankowe
 - 0,5 szklanki oleju
 - kilka kropli olejku rumowego
 - 0,5 paczki rodzynek
 2 paczki cukru wanilinowego i łyżka mąki ziemniaczanej do piany na wierzch sernika

Wykonanie:
Ciasto:
1. Składniki na ciasto zmiksować mikserem na kruszonkę.
2. Na dno blachy położyć papier do pieczenia i wsypać kruszonkę, oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami!

Masa serowa
1. Ubić z cukrem 3 jajka, 3 żółtka.
2. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać
3. Następnie wlewać mleko,  
·        wsypać budynie,
·        wlać olej ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
4. Dodać namoczone wcześniej rodzynki.
5. Wszystko wymieszać.
6. Ser delikatnie  wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w tem 200 stopni C. (piekłam bez teroobiegu).
 7. Wierzch sernika:
·         Ubić pianę z 5 białek
·        dodając  ¾ szk. cukru i 2 cukry waniliowe
·        oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Ubitą pianę wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10- minut

3 komentarze: