poniedziałek, 16 maja 2016

Sernik śmietanowy

Kochani warto się pokusić na ten niesamowity sernik śmietanowy, a do tego przepis jest niewyobrażalnie prosty w wykonaniu. Moja rodzina robi wielkie oczy, gdy mówię im, że piekąc ten sernik nie użyłam, ani grama sera. Na pewno skradnie serca niejednego łasucha. Jest to uczta dla podniebienia. Zapraszam do działania.




Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 kostka margaryny lub masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenie

Wykonanie:
·      Do mąki dodać proszek do pieczenia i margarynę i posiekać  
·      Dodać cukier
·      Żółtka i zagnieść
·      Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki

Składniki na masę:
3 pojemniki (330) śmietany 18% 
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
5 białek
1 szklanka cukru

Wykonanie:
·      Ubić białka, pod koniec dodawać partiami cukier i dalej ubijać na sztywną masę
·      Śmietanę, budyń, cukier wanilinowy wymieszać mikserem
·      Dodać białka i delikatnie wymieszać

·      Blaszkę (wielkość mojej blaszki: 23/33 cm) wyłożyć papierem i zetrzeć większą część ciasta wykleić dno.
·      Wylać masę i wyrównać
·      Zetrzeć na wierzch masy resztę ciasta
·      Piec w temperaturze 200 ok 50 minut
·      Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.