sobota, 25 października 2014

KREMÓWKI

 Kremówki owe można by nazwać:
 „ Kremówki Kasperiańskie” ponieważ powstały na Kasperiańskich Dniach Młodych i bardzo smakowały młodzieży i nie tylko. Wykonanie jest proste i niedrogie. Pamiętajmy,  że składniki na krem muszą być o tej samej temperaturze (nie jedno z lodówki, a drugie o temperaturze pokojowej).  Zachęcam do działania. 

Składniki na ciasto:
1 ½ szklanki mąki
½ kostki margaryny zwykłej
1 ½ łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Wykonanie:
·           Margarynę posiekać z mąką
·           dodać śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto   
·           rozwałkować na 2 cieniutkie (jak na makaron) placki na papierze do pieczenia
·           rozwałkowane placki przenieść na prostokątne foremki,  najlepiej bez jednego boku,  
·           Placki ponakłuwać widelcem.
·           Upiec

Krem budyniowy:
1 l. mleka
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 duży cukier wanilinowy
1 ½  szklanki cukru
4 całe jajka
szczypta soli
Z powyższych składników ugotować budyń:  
·         Odlać ok 1 szklanki mleka i roztrzepać składniki sypkie i jajka.
·         Zagotować resztę mleka
·         Do gorącego, ale nie wrzącego mleka, wlać roztrzepane składniki mieszając.
·         Zagotować i ostudzić pod przykryciem, aby nie powstał kożuch.
½ kg masła roślinnego
Wykonanie:
·           Masło roślinne utrzeć
·           dodając partiami zimny budyń.
·           Krem budyniowy rozłożyć na upieczony placek i przykryć drugim.
·           Lekko docisnąć, aby placek przywarł do kremu
·           Włożyć do lodówki do schłodzenia.
·           Posypać cukrem pudrem.
·           Kroić ostrym nożem

Przepisy można również znaleźć w czasopiśmie:
Żyć Ewangelią - Wydawnictwo Misjonarzy Krwi Chrystusa "POMOC"