niedziela, 8 września 2013

Ciasto "PYCHOTKA"



            Nazwa „PYCHOTKA” wzięła się od smakoszy, którzy ją tak nazwali, więc jak sama nazwa wskazuje ciasto jest pyszne, po prostu pychota. Pamiętajmy, aby składniki na masę były o temperaturze pokojowej, nie jedno z lodówki, a drugie nie. Dla lepszej konsystencji ciasto powinno trochę odstać, najlepiej do drugiego dnia..

 

Składniki:
40 dkg mąki
1 margaryna 
3 żółtka
10 dkg cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Na wierz ciasta
3 białka (może być więcej)
ok. ½  szklanki cukru do piany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce: śliwki lub wiśnie (mrożone lub świeże)
Orzechy włoskie do posypania na wierzch ok. ¾ szklanki
Wykonanie:
·         Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną, jak wyrośnie dodać do ciasta.
·         Posiekać margarynę z mąką dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
·         Podzielić na dwie część.
·         Rozwałkować na dwie blachy (bez jednego brzegu).
·         Włożyć do piekarnika jedną blachę ciasta i upiec.
                                   * * *
·         Na drugim blacie ciasta położyć owoce.
·         Ubić pianę, dodając cukier, dodać mąkę ziemniaczaną
·         Pianę położyć na owocach i posypać pokrojonymi orzechami.
·         Włożyć do piekarnika i również upiec.
Masa budyniowa:
2 budynie
3 szklanki mleka
½ szklanki cukru
25 dkg masła roślinnego lub masła, albo pół na pół
·         Ugotować budyń, ostudzić.
·         Ucierając masło dodawać partiami budyń.
Końcowe wykonanie:
·         Masę położyć na puste upieczone i ostudzone ciasto,
·         a następnie na tę masę położyć ostudzone ciasto z owocami i pianą z orzechami.
·         Dla ułatwienia pod upieczone i ostudzone ciasto z owocami i pianą wsunąć odpowiedniej wielkości dość sztywną tekturkę/ kartonik, wcześniej obkroić brzegi od blachy i delikatnie zsunąć na przygotowane ciasto z masą.