sobota, 3 października 2015

Słodka Pychotka Bez Jaj


Ciasto robi się łatwo, żaden zakalec nie wchodzi w grę,  a jak smakuje, to już sama nazwa mówi.  Mimo, że kajmak jest dość słodki, to ciasto miodowe dodaje specyficznego posmaku i w sumie kompozycja smakowa jest rewelacyjna, a i wygląd pociągający. Polecam!




Składniki na ciasto:
2 ½  szklanki mąki
10 dag margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 szklanka  cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu

Składniki do przełożenia ciasta
½ l. śmietany 30%
2 Mix do śmietany
1 cukier wanilinowy

1 puszka (400g) masy krówkowej/kajmak
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich

 Wykonanie:
·      Zagnieść ciasto i podzielić na pół   
·      Upiec dwa placki w temperaturze 190(do tego ciasta polecam papier do pieczenia natłuścić).
·      Piec od 10-15 min
·      Schłodzoną 30% śmietanę ubić do odpowiedniej konsystencji, dodać cukier wanilinowy i mix do śmietany lub śmietan-fix
·       Na zimny placek wyłożyć bita śmietanę    
·      Drugi placek położyć na śmietanie i rozsmarować masę krówkową (kajmak).
·      Masę krówkową posypać rodzynkami i orzechami  
·      Wstawić do lodówki, aby placki zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz