poniedziałek, 9 grudnia 2013

PĄCZUSIE, ZAMIAST PĄCZKÓW


 

          Pączusie zamiast pączków, które robi się najszybciej na świecie. Najlepsze zaraz po usmażeniu. Smakują wyśmienicie, bez nadzienia lub z nadzieniem (nadziewamy szprycą ewentualnie bardzo sztywnym workiem foliowym). 
  




Składniki:
½ kg mąki
3 żółtka (mogą być też białka, ubite na pianę)
4 dag drożdży
1 łyżka cukru
10 dag palmy (stopionej)
 ok. 2 szklanki mleka
tłuszcz do smażenia
ewentualnie marmolada do nadzienia
Cukier puder i cukier wanilinowy do posypania

                                               Wykonanie:
·        Robimy rozczyn z drożdży, dwóch łyżek mleka i1łyżki cukru,
·        a gdy wyrośnie
·        dodać do mąki razem z żółtkami, odrobiną soli i niewielką ilością mleka, tak aby ciasto było gęste, ale dało się wyrobić łyżką.
·        Po dokładnym wyrobieniu dodać stopioną margarynę i jeszcze wyrabiać.
·        Odstawić do wyrośnięcia.
·        Wyrośnięte ciasto kłaść łyżką maczaną w tłuszczu podłużne kluski czyli pączusie
·         Smażyć na złoty kolor.
·         Osączyć
·        Jeżeli chcemy nadziać marmoladą: marmoladę gęstą miksujemy z odrobiną gorącej wody, wkładamy do szprycy z cienką końcówką, lub sztywnego worka foliowego za małym wyciętym otworem. Przebijamy skórę pączusia i wciskamy niewielką ilość marmolady.
·        Obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.       
    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz