środa, 2 stycznia 2013

CIASTO MURZYNKOWE



Przepis na to ciasto jest prosty i łatwy w wykonaniu. A smak? Jak upiekłam raz, to nie mogłam się powstrzymać, żeby nie upiec kolejny i znowu kolejny, kolejny raz.  Smakuje wszystkim i ładnie wygląda.
Pamiętajmy, że śmietana nie ubije się jak kremówka, ale trochę zwiększy swoją objętość i zmieni konsystencję.
Lukier do ciasta można zrobić ubijając białko lub gorącą wodę z cukrem pudrem zakwaszając kilkoma kroplami z cytryny.


Składniki:
Ciasto:
25dkg margaryny
  cukier
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
·         Włożyć do garnka zagotować i wystudzić.
·         Do wystudzonej masy dodajemy:
4 żółtka dodać
2 szklanki mąki
1łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
·         Wszystko wymieszać mikserem
·         Ubić białka i delikatnie wymieszać z ciastem (łyżkę białka odłożyć na lukier).
·         Upiec 30 minut w 180 stopniach. Na początku dobrze jest zmniejszyć temperaturę, aby ciasto mogło równo wyrosnąć.

Masa:
2 pojemniczki (330 g.) śmietany kwaśnej zwykłej 12% lub 18%
½ szklanki cukru pudru (ja daję cukier kryształ i ubijam, aż się rozpuści)
1 cukier waniliowy
4 płaskie łyżki żelatyny
·         Śmietanę z cukrem ubijać chwilę mikserem.
·         Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i przestudzoną w miarę jeszcze ciepłą, wymieszać ze śmietaną.
·         Żelatynę do śmietany wlewamy cienkim strumieniem mieszając.
·         Pamiętajmy, że ciasto już powinno być przygotowane do położenia śmietany, gdyż czasami może już wyjść nam bardzo gęsta masa śmietanowa.

Wykonanie końcowe:
·         Wystudzone ciasto przekroić i dolny blat rozsmarować przygotowaną śmietaną.
·         Przykryć drugim blatem ciasta.
·         Polać polewą lub udekorować lukrem.

Lukier I: łyżka białka, 5 czubatych łyżeczek cukru pudru.
·         Zmiksować, wcisnąć trochę soku z cytryny, jeżeli lukier po dodaniu soku okaże się za rzadki dosypać jeszcze cukru pudru.
Lukier II:  mniej więcej z takiej samej proporcji tylko zamiast białka dodać gorącą wodę.
·         Zmiksować, wcisnąć trochę soku z cytryny. Postąpić, jak powyżej.
·         Włożyć do plastykowego woreczka, zrobić w roku maleńki otwór i wyciskać skośnie na ciasto (patrz jak na zdjęciu).
Lukier w jednym i drugim przypadku powinien być na tyle gęsty, aby można było dekoracyjnie wyciskać, ale jeżeli będzie za rzadki, to będzie się rozlewał i nie będzie odpowiednio biały. 
 ·         Lukier z białek jest bielszy i ładniejszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz