wtorek, 14 sierpnia 2012

Jabłecznki na biszkopcie

 


Jabłecznik na biszkopcie, jest bardzo prosty w wykonaniu i bardzo smaczny przez swoją delikatność. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej lub po wystudzeniu wstawić na jakieś czas do zamrażarki, aby łatwiej było przekroić.








Biszkopt:
Składniki:
6 jajek
1 ½ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania::
·         Ubić białka na sztywną pianę
·         Dodając cukier, jeszcze chwilę ubijać
·         Dodać żółtka i tylko lekko zamieszać.
·         Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiewając.
·         Delikatnie wymieszać łyżką.
·         Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
·         Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, ok. 35 minut.
 Mus z jabłek:
·         1 ½ kg jabłek (najlepsze są antonówki)
·         Jabłka obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić  
·         Uprażyć pod przykryciem
·         Dodać cukier i cynamon do smaku
·         Do gorących jabłek wlać rozrobioną w jak najmniejszej ilości wody ok. 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać z gorącym musem, zagotowując.
Wykonanie końcowe:
·         Biszkopt przekroić wzdłuż
·         Na przekrojony biszkopt wykładamy gorący mus i kładziemy drugą część biszkoptu.
·         Całość przykrywamy, aby biszkopt pod wpływem gorącego musu zwilgotniał.
·         Gdy nasz jabłecznik ostygnie, możemy zwyczajnie posypać cukrem pudrem, lub położyć na wierzch bitą śmietanę.
Bita śmietana:
 0,50 l kremówki
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
·         Śmietana musi być bardzo mocno schłodzona, prosto z lodówki (inaczej się nie ubije).
·         Ubijać śmietanę na wysokich obrotach, lepiej się ubija w metalowej misce, również
      schłodzonej,
·         wsypać cukier waniliowy.
·         Gdy śmietana zacznie gęstnieć, zmniejszyć obroty.  
.         1 łyżka żelatyny roztopiona w 1/4-1/3 szklanki wrzątku. Po wymieszaniu i wystudzeniu  dodać do ubitej śmietany. Żelatyna powinna być płynna, ale w temperaturze pokojowej. Po zmieszaniu posmarować  jabłecznik.                                                                               


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz