czwartek, 9 sierpnia 2012

„FALE DUNAJU”

                  Ciasto o nazwie „FALE DUNAJU”,  
nie tylko ma fajną nazwę, ale też ładnie się prezentuje i jak każde ciasto jest smaczne.  Najważniejsze, że jest bardzo proste w wykonaniu. Zamiast wierzchniej masy można tylko posypać cukrem pudrem - nic prostszego. Najlepsze są wiśnie lub czarna porzeczka, ale mogą być każde owoce sezonowe lub mrożone. Na zdjęciu jest akurat masa budyniowa, zamiast bitej śmietany

                                                                         
Składniki:
6 jaj
1 kostka margaryny
1 szklanki cukru
2 ½  szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju

2 łyżeczki kakao
Owoce np wiśnie, czarna porzeczka itp.

1 galaretka
¼ l śmietany kremówki
Polewa czekoladowa

Wykonanie:

·         Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodając żółtka,
·          mąkę z proszkiem do pieczenia,
·          olej i ubite białka

·         Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać  kakao (ciasto z kakao może być mniejsza część)
·         Wyłożyć blachę papierem do pieczenia
·         położyć jasne ciasto na blachę, a na wierzch ciasto z kakao   następnie owoce np. wiśnie lub czarna porzeczka itp.
·         Piec 1 godzinę w temp 180*C
 
MASA NA WIERZCH:

·         1 galaretkę przygotować z połowy ilości wody, ostudzić do bardzo lekkiego krzepnięcia
·         ¼ l. śmietany ubić 
·         porcjami wlewać lekko krzepnącą galaretkę.
·         (Proporcję składników można podwoić)
·         Wylać na wystudzony placek.
·         Zrobić dekorację z polewy.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz