poniedziałek, 27 lutego 2012

CIASTO ŚWIĄTECZNE


Składniki:
30 dag margaryny
25 dag cukru pudru
6 sztuk jajek
25 dag mąki
1 proszek do pieczenia
50 g wiórki kokosowe
¾ szklanki orzechy posiekane
2 łyżki kakao ciemne
2 galaretki wiśniowe
1 słoik dżemu wiśniowego
2 opakowania „Śnieżki”
2 szklanki mleka
1 galaretka cytrynowa
polewa czekoladowa.

Wykonanie:
Ciasto:
1.  Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i jajkami
2.  dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.  Podzielić na 3 części:
·  do pierwszej dodać wiórki
·  do drugiej orzechy
·  do trzeciej kakao
4.  Upiec placki i ostudzić.
Masa wiśniowa:
1.  Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody.
2.  Ostudzić. Gdy zacznie tężeć wymieszać z dżemem
Masa śmietankowa:
1.  „Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem”,
2.  dodać tężejącą cytrynową galaretkę
     (rozpuszczoną w ½ szklanki wody).
3.  Wymieszać.
Przełożenie ciasta:
1.  ciasto kokosowe – masa wiśniowa
2.  ciasto orzechowe – masa śmietankowa
3. ciasto kakaowe – polewa czekoladowa.

 

 

1 komentarz: